Uppmanar till Catch and Release

Laxfiske i KaitumälvenHavs- och vattenmyndigheten har stoppat årets laxfiske i Östersjön från och med 9 Juli.  All tillgänglig svensk kvot av lax var då uppfiskad.

”- Fisketakten har varit så pass hög att vi måste stoppa nu för att inte överskrida årets kvot, som är halverad jämfört med tidigare. Spöfiske är dock fortfarande tillåtet,” säger Fredrik Nordwall på Hav- och vattenmyndigheten.

Kvoten var minskad i år med 51% . Beståndet av vildlax i våra älvar har försämrats de senaste åren och EU:s fiskeministrar beslutade då att minska fisket i Östersjön.

I år har fiskräknarn i Jockfall hittils klivit över medelvärdet och verkar peka uppåt ytterligare. I Torneälven går det mycket lax förbi räknarn i Kattilakoski. Vi hoppas att detta bara är början på en god fiskevård för att få behålla den stridbara vildlaxen i våra älvar.

Jag uppmanar nu alla sportfiskare i Kalix- och Torneälvsystemen men även i alla andra vildlaxälvar i Sverige att anamma den goda sportfiskeregeln Catch and release så drar vi vårat strå till stacken. Man kan ju givetvis ta hem en matfisk någon gång men det är ju onödigt att fylla frysen. Skicka in CoR laxar och havsöringar med bild och text med ev längd och fångstplats samt annan info så publicerar jag dem på sportfiskesidan.

Skitfiske på er:)