Sight fishing med torrfluga

Det finns inte många andra fiskesätt som ger sådan spänning, som att smyga fram bakom buskarna och se en fjällröding som simmar fram, sakta stiger och tar en insekt på vattenytan, insekten sugs in i munnen och på ytan ser man bara en liten vakring som röjer rödingens position. Du lägger din torrfluga i ett försök att få rödingen att ta din lilla torrfluga.

Årets fjällresa blev ett maffigt äventyr med enbart flugfiske och catch and release. Vi tog givetvis upp 2 matfiskar till den sedvanliga sushin som vi en av kvällarna avnjöt på jokkens strand. Stunderna och pratet vid lägerplatsen med fiskebröderna Micke och David blev som vanligt väldigt trevliga.

Jag har aldrig upplevt ett sådant fiske med torrfluga som under denna fjällresa. Jokken vi fiskade i var väldigt varierande i sin karaktär, stundtals djup och lungflytande , vissa delar med starka strömmar, bakvatten och lugna utlopp i sel, jokken hade allt ett perfekt flugfiskevatten ska ha. Vissa kvällar kom rödingen igång med sitt sippande vakande, och spänningen steg när man började pilla i torrflugeaskarna. Jag lärde mig att man inte bara kan vinscha ut en torrfluga och tro att rödingen direkt ska mumsa i sig den. Nej, man fick experimentera och läsa av vattenytan och försöka se vad dem åt. Jag upptäckte att dem åt ganska varierat, ibland tog dem små pytte insekter som kom flytande och jag behövde gå ner till krokstorlek 18 och gå ner till 0,17 mm tafs för att få dem att ohindrat ta mina flugor i ytan. Vissa dagar funkade det med större flugor ett tag. Jag hade lite flugor i asken som var bundna med CDC, de funkade väldigt bra för dem har god flytförmåga och torkade med några luftkast. På filmen nedan har jag suttit bakom buskarna och sett några rödingar cirkla omkring bara några meter från land. Jag har knutit på en liten CDC fluga på en tunn tafsspets och gör ett försök att lägga ut flugan och fresta rödingen att ta min kreation.