Material

Träämnen..

Abachi är det träslag jag tycker bäst om. Det är relativt lättarbetat och har bra flytförmåga. I och med att jag nästan bara fiskar med flytwobblers så är det idealiskt för mig. Abachin passar även till långsamt sjunkande modeller, om man förtynger den. Skillnaderna i träslagen är relativt stora. Ek som är ett hårt och tungt trä, är svårare att bearbeta och forma. Men idealiskt om man vill ha en snabbsjunkande wobbler. Balsa är det lättaste och mjukaste materialet. Lättarbetad, nästan för lättarbetad. Man får se upp så man inte tar för mycket med raspen. Balsan har den högsta flytförmågan av alla träslagen, passar alltså bäst till ytgående wobblers. Furun och andra liknande träslag ligger någonstans mittemellan dom tyngre och dom lättare materialen. Furuns kvalitet kan variera en del, beroende på graden av torrhet.

Skeden..

Det finns lite alternativ till skedmaterial. Detta område har jag tyvärr inte testat mig igenom. Jag använder mig av plexiplast i 1,5 mm till vanliga storlekar och till lite grövre wobblers använder jag 3 mm. Plexiplasten måste värmas när den skall bockas. Det finns andra lättböjligare plaster på marknaden, typ polycarbonat. Fördelen med det är att man lättare kan justera gången i efterhand. Aluminiumplåt kan också användas, med sin lätthet kan den i vissa fall ersätta plastskeden. Den tål dock inte att bockas för många gånger.

 

Krokfästet..

Jag använder mig uteslutande av 1-1,5 mm galvaniserad ståltråd (pianotråd går också utmärkt att använda) som jag snurrar i ändarna och fäller in i kroppen. Skruvöglor är ett alternativ som jag är väldigt skeptisk till, hur skulle det gå med krokfästena om laxen biter på och vrider till i kroken. Dom skulle nog ryka ganska snabbt.

Underbehandling..

Det viktigaste för wobblerns hållbarhet i längden är underbehandlingen. Det absolut bästa är att använda trong>härdare, då får du ett hårt, slätt och tätt skydd. Andra alternativ är linolja och terpentin vilket är den metoden jag använder mig av. Den ger ett fullgott skydd för träet. Blandningen bör vara 50/50 och skall torka ca: 4 dygn innan målningen kan påbörjas. Med denna behandling bör du grundmåla wobblern flera varv och putsa noga med en väldigt fin putsduk mellan varje varv för att få en fin finish på slutprodukten. Värmehärdning med araldit är en annan metod som kräver lite mer arbete. Ett tips är att använda en pappkartong som ugn och en kupevärmare som värmekälla. Med araldit får du ocså ett hårt och hållbart skydd.

Färger..

Lackfärger och sprayfärger går utmärkt att använda. Nackdelen är att då behöver du ett väl ventilerat arbetsrum och skyddmask, ångorna är nog inte så nyttiga för hälsan och sen ska vi ju tänka på miljön också. Vattenbaserade färger använder jag, då vanliga hobbyfärger som finns att köpa hos dom flesta hobbybutiker, leksaksbutiker och färghandlare. Dom finns oftast i dom flesta kulörer. Jag använder mig av en Airbrush färgspruta när jag målar mina wobbler. Ett tips är att använda sig av mallar till sprutningen, prova dig fram genom att klippa mallar i olika storlekar av pappkartong. Ögon och prickar målar man lättast genom att dutta med en tops eller tändsticka.

Ytlack..

Att ge wobblern en skyddande yta är som pricken över i. Jag lackar mina wobbler 5-6 varv med golvfernissa (lösningsbaserad) som jag spär 50%-50% med lacknafta och doppar wobblerna i.Att ytlacka wobblern förlänger livslängden på den. Gör du underbehandlingen med ett lim eller lack med härdare behöver du inte ytlacka lika många varv, utan det ger ett fullgott skydd.