Drömfiske i Costa Rica

Precis återhämtat mig från en grym drömresa till Costa Rica med några grymma fiskebröder, Mattias och Patrik. Vi fiskade 5 heldagar efter arter som Roosterfish, Tonfisk, Makrill, Mahi Mahi och många fler. Vi var även ute 2 av dagarna och testade efter Marlin och jagade de där fiskarna på 3-siffriga vikter, men tyvärr så kom det ingen sådan.

Vi hade en underbar resa och ett sagolikt fiske stundtals, för vad sägs om enorma delfinstim ja tusentals med enorma stim av tonfiskar på mellan 5-10 kilo som jagade bakom och på sidan om delfinstimmen. Vi fiskade med lätt haspelutrustning och med stickbaits, popper wobbler och speed jigging. Tonfiskarna attackerade våra beten med superfart, det bara sprutade vattenkaskader när dem högg i ytan och fighterna var brutala, de små haspelrullarna ylade och vrålade och vi mådde bra. Några tonfiskar var vi tvungna att behålla och de norska värdparet tillagade en underbar tonfiskmiddag med Sushi på färsk tonfisk som förrätt och en perfekt stekt tonfiskkotlett med hemlagad mos som huvudrätt, mycket välnjuten. Någon fisk varje dag var vi tvungna att ta rätt på för att de skadats, för att kroken satt i gälen eller att den skadat sig på något annat sätt. All övrig fisk var catch and release.

En annan rolig fisk vi fick var Mahi Mahi, som strax efter dem huggit hoppade som besatta och när det blev dubbelhugg på trolling så blev det lite kalabalik och action i båten. Det blev bråttom att få upp de andra spöna innan allt hade kört ihop sig, men det gick bra alla gånger. Sista dagen fick vi även varsin Roosterfish, det var ett av resans mål, att lyckas få en sådan. De vi fick var inga monster men man blev ändå lycklig. Resans huvudmål var fisket, men vi fick så mycket mer, grym natur, underbar kamratskap och tur med vädret. Vårat norska värdpar och tillika fiskeguide på Bahia Rica Fishing and Kayak lodge gjorde denna resa fulländad, trots att den där riktigt stora fisken inte kom, men det kanske blir någon chans till i livet, vem vet.